Optie 1 uitgelicht

8 vragen aan Josien van Breda, directeur van FNV Zelfstandigen

Graag stellen wij u voor aan jurylid Josien van Breda, directeur van FNV Zelfstandigen, dé belangenbehartiger voor zzp’ers in Nederland. Josien is na haar studie Rechten werkzaam geweest als arbeidsjurist. In 2008 is ze als procesjurist begonnen bij FNV Zelfstandigen, waar ze sinds 2016 directeur is.

Kunt u ons iets vertellen over uw activiteiten? Op welke wijze bent u actief in de flexmarkt?
Ik ben directeur van FNV Zelfstandigen, dé belangenbehartiger voor zzp’ers in Nederland. FNV Zelfstandigen biedt leden onder meer gratis juridische bijstand, incassoservice en modelovereenkomsten en maakt de positie van zzp’ers zichtbaar in het lobbycircuit, onder meer met de SER-zetel in Den Haag.

Wat is/zijn de reden(en) dat u als jurylid actief bent bij de Staffing Awards?
Ik vind het belangrijk te laten zien dat de FNV er is voor zelfstandigen; voor álle werkenden in Nederland. We zetten ons in voor goed opdrachtgeverschap en betere tarieven voor zelfstandgigen. De Staffing Awards zijn een mooi podium om dit voor het voetlicht te brengen.”

Bij de Staffing Awards ontvangen deelnemende organisaties online referenties van zowel kandidaten als klanten. Hoe belangrijk is het volgens u dat bedrijven in de flexmarkt hun kwaliteit bewijzen via online referenties?
Online en digitaal is tegenwoordig dé manier om ten eerste te laten weten wat je ergens van vindt en ten tweede commentaar te ontvangen op je manier van werken. Het is laagdrempelig en snel en het is een uitgelezen manier van ‘Don’t tell, show’: je klanten vertellen je hoe goed of slecht je organisatie is, eerlijker kan niet.

Welke rol zouden input, feedback en suggesties volgens u moeten hebben voor bedrijven in de flexmarkt?
Flexbedrijven moeten zich enorm veel aantrekken van de feedback die ze krijgen. En daar actie op ondernemen. Maar dat geldt eigenlijk voor alle bedrijven en ondernemers: negatieve online referenties kunnen het einde van je zaak betekenen.

Waaraan moet een finalist of winnaar van de Staffing Awards volgens u voldoen?
De winnaar of finalist moet toegevoegde waarde hebben voor de zelfstandigen en ze moeten transparant zijn over hun marge en tarieven hanteren die in verhouding staan tot het werk dat ze doen.

Waarop gaat u (extra) letten tijdens het juryberaad van de Staffing Awards?
Ik let maar op één ding. Of de kandidaten het beste uit de zelfstandigen halen en alle belangen van zelfstandige, opdrachtgever en broker even zwaar wegen.

Hebt u tot slot nog een tip voor de bedrijven die actief zijn binnen de flexmarkt?
Investeer in een wederkerige, gelijkwaardige en langdurige relatie met alle zelfstandigen in je bestand. Jullie delen immers het gezamenlijk belang om kwaliteit te leveren.