header blog

Data over arbeidsmarkt biedt handvatten voor toekomst

Alles is data en meten is weten. Maar waar het natuurlijk ook, ik durf wel te zeggen vooral, om gaat is het verhaal achter die data. Wat zeggen al die cijfers precies? Data gaat eigenlijk altijd over het verleden. Je kunt immers alleen meten wat al is gebeurd. Hoe geavanceerd onze technologie vandaag de dag ook is, een glazen bol heeft niemand.

Desondanks is het zinvol data uit het verleden te analyseren. Wat gebeurde er afgelopen periode? Welke trends en ontwikkelingen zien we? Zien we nieuwe trends ontstaan en andere juist voorbijgaan? Hoewel geen glazen bol, geven de antwoorden je inzicht en mogelijke handvatten voor de nabije toekomst.

Ruim 4 miljoen vacatureadvertenties in Q2

Een voorbeeld in ons vakgebied waar veel data over beschikbaar is, is natuurlijk de arbeidsmarkt. Voor de vuist weg durf ik wel te zeggen dat het overgrote deel van de vacatures bijvoorbeeld online (alleen online, of ook online) worden geplaatst.

Uit een analyse die we deden aan de hand van data uit onze bigdata-tool Jobfeed bleek bijvoorbeeld dat in het tweede kwartaal van dit jaar een recordaantal van ruim 4 miljoen vacatureadvertenties online werd geplaatst. 4.061.126 om precies te zijn. In drie maanden tijd. Dat zijn flink wat advertenties.

Laten we daar eens wat dieper in duiken. Waar was de vraag het grootst en wat was die vraag? De hoogtepunten uit het tweede kwartaal van 2018:

  • Eén op de vijf vacatures heeft de provincie Zuid-Holland als standplaats
  • Beroepsklasse Bouw en delfstoffenwinning is de grootste stijger met +1,9%
  • Eén op de tien vacatures is in de IT-sector
  • Medewerker klantenservice is het meest gevraagde beroep
  • Het aandeel vacatures voor een parttimefunctie (32 uur of minder) plust met 1,7%
  • Het aantal vacatures op mbo-niveau of lager groeit wederom significant harder dan het aantal vacatures voor hbo-niveau of hoger. Deze ontwikkeling is gaande sinds begin 2016.
  • ING is directe werkgever met de meeste fulltime vacatures
  • Grootste intermediair is YoungCapital

Meer weten? In onze rapportage gaan we dieper op de ontwikkelingen in. Bekijk de infographic en download de rapportage hier.