header blog

De belangrijkste staffing en recruiting trends voor 2019

Wat heeft 2019 in petto voor de recruitmentbranche? Meer dan 2.000 recruitment professionals wereldwijd hebben hun mening gedeeld rondom topprioriteiten, uitdagingen en problemen die zij voorzien voor het komende jaar.

Dit jaar presenteren we de resultaten op een nieuwe, frisse manier. We zijn erg enthousiast over onze nieuwe Recruitment Inzichten en Data Hub voor Nederland en België. Anders dan traditionele branche rapporten, kun je gemakkelijk navigeren door deze robuuste site. Scroll door de pagina’s die jij interessant vindt en focus op de content die belangrijk is voor jouw organisatie.

Lees hier een aantal voorbeelden van de belangrijkste bevindingen van dit jaar.

Branche verwachtingen: Er heerst veel optimisme

Er heerst veel optimisme in de recruitmentbranche. Verwachtingen over omzet, budgetten, investeringen en plaatsingen zijn in 2019 hoger dan aan het begin van 2018.

Recruitmentprofessionals zijn vooral optimistisch over de verwachtingen rondom omzet. 85% van de respondenten verwacht dat de omzet zal stijgen in 2019. Andere redenen voor optimisme? 45% verwacht dat het aantal plaatsingen zal stijgen en 66% van de recruitment professionals verwacht meer te investeren in technologie (slechts 5% verwacht een daling).

Topprioriteiten: Kandidaten en technologie gaan voor

Naast het voor de hand liggende – het realiseren van omzetgroei en verhogen van de winstgevendheid – geven respondenten aan dat ze in 2019 sterk gefocust zijn op kandidaten. Drieënzestig procent van de respondenten geeft aan dat candidate sourcing hun topprioriteit is. Employer branding en marketing komt op de tweede plaats (44%).

Andere prioriteiten waar recruitment pro’s op zullen focussen? Hier zijn verschillende paden te bewandelen. Achtendertig procent geeft prioriteit aan het omarmen van digitale transformatie ter verbetering van de bedrijfsvoering, 30% geeft aan dat het betrekken van kandidaten en verbeteren van de kandidaat ervaring een topprioriteit is en 22% vindt social recruiting een prioriteit voor het komende jaar. Ontdek de topprioriteiten voor staffing pro’s op de hub.

Belangrijkste uitdagingen voor recruitmentbureaus: De onzekerheid houdt aan

Ondanks dat de staffing branche over het algemeen vrij optimistisch is over 2019, brengt het komende jaar toch wat uitdagingen met zich mee. Van wervings- en operationele problemen tot aan macro-economische en politieke issues. Er zijn genoeg uitdagingen waar bureaus mee te maken krijgen in 2019.

Naast het aanhoudende tekort aan talent—80% geeft aan dat dit een belangrijke uitdaging is—hebben recruitment leiders moeite met hogere churn rates en de versnellingen van de loonsverhogingen door een kandidaat-gedreven markt.

Het omarmen van digitale transformatie is de belangrijkste operationele uitdaging voor recruitmentbureaus wereldwijd (49%), maar 81% van de respondenten zien digitale transformatie als een kans. De toenemende druk op prijzen en marges staat op de tweede plaats waarbij 17% van de respondenten in Europa aangeeft dat dit een operationele uitdaging voor hen is. Ontdek de belangrijkste uitdagingen voor recruitment pro’s op de hub.

Grote plannen voor staffing: AI en omscholing

De vraag naar kandidaten in een tijdperk van schaarste aan talent is niets nieuws in 2019. De visie van recruitment professionals op talent is echter wel veranderd ten opzichte van voorgaande jaren.

Een opkomende trend: omscholing. Het proces waarbij werknemers geholpen worden om gedateerde skills om te zetten in vaardigheden waar een grote vraag naar is in de moderne wereld. Drieëntachtig procent van de respondenten geeft aan dat het omscholen van kandidaten een effectieve manier is om het tekort aan talent op te lossen.

Recruitment professionals zijn ook enthousiast over kunstmatige intelligentie (AI). De meerderheid van de respondenten geeft aan dat AI een positieve impact zal hebben op kandidaten.

Deze plannen geven een goed beeld van de kansen binnen de recruitmentbranche. Er is echter nog genoeg ruimte om te leren en voorop te blijven lopen. De meeste respondenten geven hun kennis over AI en machine learning het cijfer 5 van de 10 en slechts 5% geeft aan dat het omscholen van kandidaten een prioriteit is in 2019.

Wil je meer te weten komen over de uitdagingen, kansen en visies voor de recruitmentbranche het komende jaar? Je kunt alle informatie vinden op de Recruitment Inzichten en Data Hub voor Nederland en België. Waaronder de belangrijkste bevindingen en spotlights over de trends, maar ook hulpmiddelen om een trendsetter te worden binnen je sociale netwerken zoals afbeeldingen om te delen en presentatie slides.