Optie 1 uitgelicht

Engage London 2018: de hoogtepunten

Op 11 en 12 september kwamen op Engage London 2018 vele recruitment professionals uit allerlei landen samen. Er werd veel genetwerkt, geleerd en er werden ontzettend veel ideeën uitgewisseld op het gebied van recruitment. Het thema van Engage was The Power of People, en alle sessies draaiden dan ook rondom dit thema; het opbouwen van relaties, het verbinden van mensen en kansen, het inzetten van technologie om klanten en kandidaten nog beter van dienst te zijn en het combineren van menselijke krachten om organisaties te versterken.

Neurowetenschappen, machine learning en de toekomst van recruitment

Een belangrijk onderwerp op Engage was technologie. Beter gezegd: gebruik maken van technologie om kandidaten en klanten beter te begrijpen. Dr. Marcia Goddard, neurowetenschapster en manager HR Science & Innovation bij YoungCapital, ging hier dieper op in door uit te leggen hoe neurowetenschap kan helpen bij het voorspellen van gedrag op de werkvloer, evenals de waarde, uitdagingen en risico’s van machine learning in recruitment.

Het voorspellen van gedrag op de werkvloer is vaak zeer complex; Dr. Goddard toonde dit aan met behulp van twee diagrammen. De ene diagram toonde aan of het aannemelijk was of iemand wel of niet bij een supermarkt ging winkelen, en de andere toonde aan of iemand wel of niet geselecteerd werd voor een baan. De eerste diagram gaf een duidelijk patroon weer, de andere allesbehalve.

Hier komt echter machine learning om de hoek kijken. Machine learning is voor veel recruiters enorm behulpzaam, voornamelijk dankzij de mogelijkheid om datagedreven modellen samen te stellen. Op die manier kunnen er weloverwogen beslissingen genomen worden op het gebied van wie er wel of niet geschikt zijn voor bepaalde functies. Goddard gaf aan dat machine learning processen slimmer maakt en recruiters tot wel 80% van hun tijd kunnen besparen.

Machine learning is een essentieel onderdeel van de manier waarop we nu werken, aldus Goddard, maar nog steeds begrijpen we nog niet alle aspecten ervan. De waarde van machine learning mag duidelijk zijn, maar we moeten ervoor waken dat het een hulpmiddel blijft en dat het geen menselijke vaardigheden vervangt.

The Power of People ontgrendelen via omscholing

Technologieën als automation, AI en robotisering veranderen de manier waarop mensen werken. Bullhorn-CEO Art Papas ging hier dieper op in en vroeg mensen in de zaal welke interacties in het leven allemaal uitgevoerd kunnen worden door een computer.

“Wat gebeurt er met deze mensen?”, vroeg hij toen hij de antwoorden hoorde. “Deze banen zullen transformeren. Functies die voorheen geen technologische en/of computer skills vereisten, zullen transformeren naar een functie die dat wel vereist.” Art gaf aan dat dit enorme kansen oplevert voor recruitment bureaus.

Een goed voorbeeld is cybersecurity. Cybersecurity gaat de komende jaren een van de grootste globale problemen worden; de grafiek hieronder geeft de stijgende vraag naar cybersecurity-functies in de afgelopen 7 jaar in het Verenigd Koninkrijk weer.

Het snel veranderende werkklimaat heeft een situatie gecreëerd waarin er sprake is van een schaarste aan talent terwijl miljoenen mensen tegelijkertijd erachter komen dat hun huidige kennis en vaardigheden niet meer relevant zijn. Hoe kunnen recruitment professionals deze tegenstelling verhelpen? Art beantwoordde deze vraag aan de hand van General Assembly.

General Assembly biedt trainingen aan die kandidaten helpen om achterhaalde vaardigheden om te zetten naar toekomstbestendige vaardigheden. Recruiters hebben toegang tot talenten die over de intellectuele capaciteiten beschikken om nieuwe kennis en vaardigheden te leren, maar ze beschikken niet over trainingen. General Assembly biedt haar trainingen gratis aan aan kandidaten die samenwerken met recruitment bureaus, en vraagt slechts een klein aandeel van het bedrag dat met de plaatsing van een kandidaat gemoeid gaat.

Art Papas: “Stel je eens voor hoe dankbaar kandidaten je zullen zijn wanneer je ze vertelt dat je ze gaat scholen en de rest van hun leven gaat transformeren. Het brengt een geweldige boodschap over en het creëert hoge mate van loyaliteit.” Hij benadrukt dat omscholing op dit moment een van de grootste kansen is binnen recruitment.

Het opbouwen van kandidaatrelaties tijdens de schaarste aan talent

Colin Donnery van FRS Recruitment, een van de grootste recruitment bureaus in Ierland, deelt een belangrijke les met zijn publiek: probeer minder te jagen, en meer te oogsten.

“We moeten van de jagersmentaliteit afstappen. Het probleem met jagen is dat je iedere dag weer opnieuw moet beginnen, en mensen willen niet met je samenwerken omdat ze zich als een prooi voelen. We moeten meer als boeren worden: boeren zijn menselijk en oogsten wat ze zaaien.”

Jagers investeren niet in de toekomst, aldus Donnery. Ook investeren veel recruitment bureaus niet in technologie en kandidaatrelaties, terwijl corporate organisaties dat wel doen. Hierdoor lopen bureaus kandidaten mis. Als bureaus een achterstand willen vermijden is investeren in technologie en kandidaatrelaties cruciaal.