featured-image ZZP Barometer

Glassdoor voor 1.2 miljard overgenomen door Recruit Holdings

Recruit Holdings neemt Glassdoor over voor $1,2 miljard (€1,0 miljard). Dat hebben de twee bedrijven woensdag bekendgemaakt. Het Japanse uitzendconcern verwelkomt een krachtig platform dat de manier waarop mensen banen vinden aanzienlijk heeft veranderd. 

Met de overname komen de twee grootste Amerikaanse vacaturebanken in dezelfde handen. Recruit is een van de grootste uitzendbureaus ter wereld. Het Japanse bedrijf nam twee jaar geleden nog de Nederlandse branchegenoot USG People over en is sinds 2012 eigenaar van Indeed. De bedrijven concurreren onder meer met Monster, een onderdeel van Randstad.

Kenmerken inzichtelijk gemaakt

Glassdoor heeft naam gemaakt met het verzamelen van recensies van bedrijven door voormalige en huidige werknemers en sollicitanten. Gebruikers kunnen onder meer hun oordeel over de organisatie achterlaten of informatie over wat een bedrijf in sollicitatieprocedures wil weten van kandidaten. Zo kunnen zij iedereen die een baan of werknemer zoekt inzicht bieden in alle specificaties. Daarmee zorgen zij ervoor dat mensen beter aan het juiste bedrijf kunnen worden gekoppeld. Sinds 2015 is Glassdoor ook in Nederland actief.

Mooie toekomst tegemoet

Robert Hohman, CEO en medeoprichter van Glassdoor, geeft aan dat Glassdoor de manier waarop mensen naar banen zoeken en hoe bedrijven kandidaten werven aanzienlijk heeft veranderd. Door zich aan te sluiten bij Recruit, kan Glassdoor sneller innoveren en groeien. Zo kunnen mensen sneller een baan vinden bij een bedrijf dat bij ze past en kunnen bedrijven kandidaten inhuren van goede kwaliteit.

Recruit krijgt dankzij de overname toegang tot de uitgebreide recensiedatabase van Glassdoor. Hohman zal het bedrijf blijven leiden na de overname en kijkt ernaar uit om Glassdoor door het nieuwe hoofdstuk te begeleiden.

Ook Hisayuki Idekoba, COO van de HR technologie-afdeling van Recruit, kijkt ook erg uit naar de samenwerking. Volgens hem is Glassdoor een indrukwekkend bedrijf met sterk leiderschap en een duidelijke missie. Ook looft hij de producten, klanten en werknemers van het bedrijf. Idekoba is enthousiast om hen te helpen door te groeien en waarde toe te voegen aan de diensten die Glassdoor biedt aan banenzoekers en bedrijven.

CEO en directeur bekenden van elkaar

De overname komt ook voort uit de nauwe banden tussen Glassdoor-topman Robert Hohman en Hisayuki Idekoba, de operationeel directeur van Recruit. De twee kennen elkaar al jaren en spraken zo nu en dan al over de combinatie van hun bedrijven, vertelt Hohman tegen persbureau Bloomberg. ‘De logica is zo overduidelijk. Ik denk dat schaalgrootte heel, heel erg veel uitmaakt in de wervingssector.’

De overname betekent een klapper voor de huidige aandeelhouders van Glassdoor. Het bedrijf haalde de voorbije tien jaar circa $200 mln op bij investeerders. Onder meer het bekende venturecapitalfonds Benchmark behoort tot investeerders van het eerste uur. Benchmark is ook bekend als vroege investeerder in onder meer Twitter, Uber en Ebay.