Optie 1 uitgelicht

Data gebruiken om ontwikkelingen te voorspellen

Om inzicht te krijgen in mogelijke toekomstige ontwikkelingen, is het slim af en toe ook eens een blik achter je te werpen. Wat gebeurde er afgelopen jaar? Welke trends en ontwikkelingen zien we? Zien we nieuwe trends ontstaan en anderen juist voor bij gaan?

In ons vorige blog schreef ik al over data en hoe die je kan helpen in het recruitmentproces. Als marketeer ben ik met name geïnteresseerd in het verhaal dat je uit deze data kunt halen. Een lijstje met cijfers is een ding, maar wat zégt deze data nou eigenlijk? Hoe maak ik de data inzichtelijk zonder dat je ellenlange sheets hoeft door te scrollen? Wat zijn de highlights en welke conclusies kan ik trekken?

Een mooi en bruikbaar voorbeeld van het verhaal achter de data is onze jaaranalyse van de online vacaturemarkt in 2016, die we begin dit jaar publiceerden. Hiervoor maak ik gebruik van data uit Jobfeed, de Big Data tool voor vacatures van Textkernel. Jobfeed geeft zowel een actueel als historisch overzicht van online vacatures, dus kunnen we ook trends en ontwikkelingen signaleren. Bovendien is Jobfeed beschikbaar in andere landen (o.a. Duitsland, Frankrijk, België, Groot-Brittannië, US) waardoor ik eventueel ook vergelijkingen kan maken tussen landen onderling.

De online vacaturemarkt in Nederland in 2016
In 2016 heeft Jobfeed in Nederland ruim 9,8 miljoen vacature-plaatsingen ontdekt, geanalyseerd en gecategoriseerd. Voor de rapportages laten we vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises weg. Na ontdubbeling bleven bijna 1,9 miljoen unieke vacatures over, waarop we de analyses uitvoeren. Een hoop data dus waar genoeg uit te halen valt!

Enkele hoogtepunten

    • De online vacaturemarkt zit behoorlijk in de lift: in 2016 werden er 26,5% meer vacatures online geplaatst dan in 2015.
    • Grootste sector in 2016 is Handel met een marktaandeel van 20,2%. Dat is een daling van 1,7% ten opzichte van 2015. Dat wil zeggen dat andere sectoren harder groeien dan de nummer 1. Een voorbeeld daarvan is Gezondheidszorg, met + 2,9% marktaandeel in 2016 ten opzichte van 2015.
    • De vraagt naar ICT-ers blijft groot, het is de grootste beroepsklasse in 2016. Toch daalt het marktaandeel met 1,38%. Daarmee wordt de afstand tussen de nummers 1 en 2 (Verkoop en Handel) kleiner.
    • Kijken we naar de verdeling van online vacatures over de provincies dan valt op dat het marktaandeel van Noord-Brabant het hardst groeit. De nummer 1 en 2 in aantallen vacatures zijn Zuid- en Noord-Holland. Bij elkaar opgeteld hebben deze drie provincies een marktaandeel van 56,2% van alle online vacatures in 2016.
    • Medewerker klantenservice is net als in 2015 het meest gevraagde beroep.
    • Sinds 2014 lopen de marktaandelen vacatures voor hoger en lager opgeleiden steeds verder uit elkaar. Anders gezegd: het aantal vacatures voor lager opgeleiden groeit harder dan het aantal vacatures voor hoger opgeleiden.
    • Het Brabantse bedrijf ASML had in 2016 de meeste fulltime vacatures. Grootste intermediair was Randstad.

Dit alles is natuurlijk geen garantie voor wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren, maar inspiratie en inzicht in kansen kan het zeker bieden. Meer weten over de online vacaturemarkt in 2016? Bekijk hier de infographic en download het hele rapport.

Bovenstaande is slechts één voorbeeld van het verhaal achter de data, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo onderzocht ik onlangs bijvoorbeeld opvallende functietitels in vacatures. Heb je ideeën of specifieke wensen die je graag een keer nader onderzocht zou willen hebben? Ik sta open voor suggesties! Je kunt contact met me opnemen via starreveld@textkernel.nl