Optie 1 uitgelicht

Intermediair zorgt goed voor zzp’er en opdrachtgever

Mekano Industrial werd in 2014 verkozen tot Intermediair van het Jaar. Dat heeft het bedrijf uit Boxtel geen windeieren gelegd. Waar de intermediair voor technisch zzp’ers al sinds de oprichting een gestage groei kent, kwam deze in 2014 in een stroomversnelling. “Ons geheim? Dat hebben we niet, want we zijn volledig transparant”, verklaart commercieel directeur Lars van Beek. “We zorgen goed voor onze zzp’ers en opdrachtgevers en dat werpt vruchten af.”

De database van Mekano telt zo’n 2.500 technisch zzp’ers. Op de lijst met industriële opdrachtgevers prijken grote namen als Bavaria en Bosch. Toch begon het in 2001 allemaal heel klein. Jeroen van der Velden, nu technisch directeur van Mekano, was toentertijd ‘gewoon’ aan het werk als technisch zzp’er. Hij kwam bij opdrachtgevers over de vloer die erg te spreken waren over zijn flexibiliteit en vakmanschap. Of hij niet meer van zulke jongens kende, vroegen ze. Dat was het begin van Mekano Industrial.

Interessante projecten

Sinds 2005 is Mekano dé intermediair tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Opdrachtgevers kunnen bogen op gekwalificeerde zzp’ers die snel en flexibel inzetbaar zijn. Mekano regelt de administratie, compleet met verzamelfacturen, en verzorgt de documentcontrole zodat zzp’ers risicoloos inzetbaar zijn. Voor zzp’ers is Mekano dé partij die interessante projecten biedt bij grote (inter)nationale opdrachtgevers en waar ze zich zonder verdere verplichtingen kunnen inschrijven.

Succesfactor

In de jaren sinds de oprichting groeide de vraag van grote en kleine industriële klanten. Het aanbod van technisch zzp’ers bewoog mee. Van monteurs, lassers en fitters tot machinebouwers en technisch leidinggevenden. Lars: “De behoefte aan een flexibele schil blijft bij klanten onverminderd groot en het aantal zzp’ers is nog nooit zo hoog geweest.” Mekano maakt het verschil door steevast persoonlijk contact te onderhouden met zowel zzp’ers als opdrachtgevers. “Dat is een grote succesfactor. Zo slagen we erin om de meest geschikte zzp’er aan de klant voor te stellen en dat is voor alle partijen winst.”

57% groei

Toen Mekano Industrial vorig jaar door duizenden zzp’ers werd verkozen tot ZZP Intermediair van het Jaar bleken zij vooral te vallen voor de transparantie, het werkaanbod en het stipte betaalbedrag van Mekano. Lars: “Die kenmerken vinden we belangrijk. We blijven ons er continu van bewust dat zzp’ers heel gedreven zijn om van hun eigen onderneming een succes te maken. Ons bedrijf vindt daarin immers zelf haar oorsprong. Dat we ZZP Intermediair van het Jaar werden, heeft ervoor gezorgd dat zzp’ers en opdrachtgevers ons nog scherper op het netvlies hebben staan.” Mekano groeide in 2014 maar liefst 57%. “Hoeveel daarvan is toe te schrijven aan die titel kunnen we niet zien, maar geheid dat die heeft bijgedragen aan het succes.”

De groei is er nog lang niet uit; de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt levert volop kansen op voor Mekano. Dat er een systeem van modelovereenkomsten komt die de VAR gaat vervangen, lijkt Lars geen probleem. “Wel is het zo dat we momenteel via brancheorganisatie Bovib gesprekken voeren met de Belastingdienst om te komen tot een standaard overeenkomst, specifiek voor intermediairs. Daarmee maken we de dienstverlening aan opdrachtgevers en zzp’ers alleen maar efficiënter en transparanter.”

De toekomst

Ambities blijft Mekano Industrial houden. “We willen ons met diverse regionale vestigingen als een olievlek over het land uitspreiden. In mei 2015 hebben we een tweede vestiging geopend in Hendrik-Ido-Ambacht en op dit moment richten we onze pijlen op een vertegenwoordiging in het noordoosten van het land.” Of Mekano in 2015 haar titel “Beste intermediair van Nederland” prolongeert, blijft spannend tot de uitslag in september.

Update [17/09/2015]

Inmiddels is bekend dat Mekano Industrial de titel heeft geprolongeerd, waarmee het voor de tweede keer op rij winnaar van de Staffing Awards is in Nederland.