Optie 1 uitgelicht

Je database als sourcing tool

‘Post and pray’ is lange tijd de standaard wervingsmethode geweest. Zet een vacature uit en hoop op reacties. Tegenwoordig worden vacatures steeds vaker ingevuld via sourcing: actief zoeken naar kandidaten (niet per se actief-werkzoekenden) die geschikt zijn voor de positie. Dat scheelt onnodig tijd besteden aan niet-geschikte sollicitaties en bespaart advertentiekosten. Maar waarom wordt er zo weinig gebruik gemaakt van de eigen database?

Je database als belangrijke sourcing tool

De meeste sourcers starten hun zoektocht in externe databases, zoals LinkedIn, vacaturebanken en social media. Maar waarom start je niet eerst in je eigen database? Sollicitanten die in het verleden op een van je vacatures hebben gereageerd, en dus bekend zijn met je bedrijf, kunnen een match zijn voor de functie die je nu wilt invullen. De kans dat zij reageren, zal een stuk groter zijn dan iemand die je nog niet kent. Dus wat houdt je tegen?

Verhoog de kwaliteit van je database

Vaak hoor ik argumenten als slechte kwaliteit van de database of beperkte zoekmogelijkheden. Semantische technologie kan hierbij helpen. Bij Textkernel ontwikkelen we semantische recruitmenttechnologie-componenten die geïntegreerd kunnen worden in bestaande softwaresystemen. Allereerst kan het cv’s in de database automatisch structureren, categoriseren en verrijken (cv parsing) en deze vervolgens met behulp van semantische zoeksoftware doorzoekbaar maken. Semantisch wil zeggen dat onze technologie de context achter woorden en zinnen begrijpt en daarom resultaten op basis van betekenis in plaats van zoekwoorden levert.

Betere en snellere zoekresultaten

Met de semantische zoektechnologie kun je zoeken naar informatie wat niet kan met standaard keyword search. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op aantal jaren werkervaring (wat het systeem heeft berekend), of specifiek zoeken in carrièrepad (bijvoorbeeld huidige functie of vorige functie) en kandidaten benaderen die toe zijn aan een nieuwe stap.

De semantische zoektechnologie neemt ook automatisch synoniemen en gerelateerde termen mee waardoor je met drie ingevoerde zoekwoorden, met wel 60+ woorden in je database zoekt. Kennis van boolean-search of ingewikkelde training is dus niet nodig. En je kunt met de gebruiksvriendelijke interface met dezelfde zoekopdracht tegelijk externe bronnen als vacaturebanken en professionele netwerksites doorzoeken.

En zit zoeken in je eigen database nog steeds niet in je systeem? Met Textkernel’s matchingtechnologie kun je je vacature rechtstreeks matchen met je kandidatendatabase, zodat je direct een suggestielijst ontvangt, voor je zelfs begonnen bent met zoeken. Dit maakt je zoektocht effectiever en helpt je sneller, betere kandidaten te vinden.

Verlaag de drop-off rate en vergroot je database

Een paar maanden terug, ontmoette ik op een Belgisch evenement de Head of Staffing bij een bedrijf. Zij vertelde me dat ze volledig waren overgegaan op sourcing, wat zeer efficiënt werkte. Maar na een tijd bleek dat hun pipeline opdroogde. Zij zijn nu weer begonnen met adverteren om zowel hun employer brand te versterken als nieuwe sollicitanten binnen te krijgen. Wanneer je je vacatures publiceert, zorg dan ook voor een zo laag mogelijke drop-off rate (en hoge conversie). Schotel sollicitanten geen ellenlange formulieren voor, maar maak het ze gemakkelijk om te solliciteren, ook op mobiel.

Een voorbeeld hiervan is onze ‘Apply with’-widget. Hiermee kun je sollicitanten laten kiezen hoe ze willen solliciteren, bijvoorbeeld met hun cv (via upload, dropbox, Google Drive of OneDrive) of met een ander profiel. Textkernel’s cv parsing technologie verwerkt automatisch alle data en structureert deze in de database. Je kunt kandidaten nog vragen om (een deel van) de informatie te checken en in slechts een paar klikken kunnen ze hun sollicitatie versturen.

Ben je benieuwd hoe dit werkt? Wij gebruiken dit ook op onze eigen website, dus je kunt dit testen op onze demo-vacature (graag alleen op een deze vacature, anders beschouwt onze recruiter je als een echte sollicitatie!).

Meer weten over hoe je de meeste waarde uit je database kan halen? www.textkernel.nl/gevonden.