Optie 1 uitgelicht

Nieuwdenkers veroorzaken paradigmashifts

Een nieuwdenker is een onafhankelijke denker, die de context waarin hij opereert feilloos en intuïtief heel goed aanvoelt. Een nieuwdenker loopt vooruit op zijn tijdgenoten, en een nieuwdenker veroorzaakt veelal een paradigmashift, ofwel een heel ander beeld van de werkelijkheid. Dit leidt meestal tot een ommekeer of een blijvende verandering.

Mooie voorbeelden van nieuwdenkers zijn:

Coco Chanel Koningin van de Mode. Door haar is de mode permanent veranderd; het korset ging uit en vrouwen gingen broeken dragen. Zij koos comfortabele stoffen voor haar ontwerpen en heeft niet alleen de mode veranderd, maar het gehele culturele milieu van de vrouw. De androgyne stijl is ook door Coco Chanel uitgevonden.

Francine Houben Architect en een van de oprichters van Architectenbureau Mecanoo. Zij heeft een compleet andere kijk op architectuur. Ieder ontwerp begint met observeren: van mensen, van de plek, de cultuur en het klimaat. De analyse vormt het uitgangspunt voor een ontwerp dat aansluit bij de behoeften van nu, maar ook anticipeert op (on)voorspelbare veranderingen.

Peter Lindbergh Dé fotograaf van de 20e eeuw. Als mode fotograaf baanbrekend en de eerste fotograaf die in 1988 topmodellen lanceerde. Wat hem onderscheidt is dat hij wars is van retoucheren. Zijn werk is daardoor een oase van authenticiteit in onze ‘wat je ziet is niet wat het is’ Facebook maatschappij. Lindbergh ziet lachen op een foto als een masker, waardoor je de echte persoon met de zo kenmerkende trekken niet meer kan zien.

Purchasing Power! Trends in inkoopland

Als je deze analogie van nieuwdenkers doortrekt naar inkoop dan zie je bijvoorbeeld Dean Kashiwagi, de bedenker van ‘Best Value Procurement’. Zijn visie is dat de leverancier de expert is, waarbij je het risico en de controle ook bij de leverancier legt: een paradigma shift. Daarnaast zie je bij bedrijven zoals Philips een holistische benadering van inkoop ontstaan. In de Design for Excellence aanpak van Philips breng je alle disciplines binnen de value chain bij elkaar om tot de beste ideeën te komen. Deze ideeën worden gepresenteerd en uitgewerkt in een conventie. Tenslotte committeren alle functies zich om de beste ideeën te implementeren.

  1. Best Value Procurement Bedacht door Dean Kashiwagi van de Arizona State University met zijn logica / IMT technologie. In Nederland is deze theorie voornamelijk uitgewerkt door Scenter, Sicco Santema en Jeroen van der Rijt. BVP focust op gezond verstand, waarbij het risico en de controle bij de leverancier worden gelegd. De leverancier wordt de expert: een paradigma shift.

Wat opvalt in de ca. 5000 BVP trajecten is dat er nog maar relatief weinig op deze wijze wordt ingekocht wanneer het om diensten gaat. Ik roep iedere inkoper op om eens buiten de geijkte paden te gaan en de BVP methodiek te gebruiken voor het inkopen van Professional Services. Experimenteer en durf zodat we dit samen op een hoger plan kunnen brengen. Wees eigenwijs net als Coco Chanel, Francine Houben of Peter Lindbergh.

  1. Design for Excellence (DfX) van Philips Een methode bedacht door Philips die uitgaat van integratie en samenwerking van verschillende functies in een organisatie: procurement, stakeholders, leveranciers, global en local. DfX is geen one-off, maar een continue proces en wordt ook wel het geheime wapen van Philips genoemd. Kenmerkend voor DfX is dat je verschillende technieken en disciplines, en iedereen die hierbij betrokken is, samenbrengt in één conventie. Uiteindelijk worden de beste ideeën met elkaar gekozen en geïmplementeerd. Collaboration en commitment is key!

Uiteindelijk zit in ons allemaal een nieuwdenker. Laat je niet tegenhouden en ga aan de slag met deze kennis en methodieken. Durf en experimenteer!