Optie 1 uitgelicht

Ontdek meer kansen in de markt door te kijken naar behoefte

Je krijgt een leuke vacature binnen, vindt een paar geschikte kandidaten en stelt deze voor bij de opdrachtgever. Helaas kan maar een van de kandidaten worden aangenomen. Dat betekent dat je zeg twee, drie andere goede kandidaten ‘over’ hebt. Match je die wel eens aan het overige aanbod in de markt? Zo help je niet alleen goede kandidaten aan een leuke, nieuwe baan, maar vind je zelf ook nieuwe opdrachtgevers. Twee vliegen in één klap dus!

Een blik op data over de arbeidsmarkt kan je hierbij helpen. Inzicht in het aanbod aan vacatures, bijvoorbeeld welke regio de meeste vacatures heeft, in welke beroepsklasse of bij welke werkgever er veel behoefte is aan nieuw personeel, kunnen je helpen jouw aanbod aan kandidaten te matchen aan de vraag in de markt en zo je pool van van opdrachtgevers te vergroten. Laten we bijvoorbeeld kijken naar de vacaturemarkt in het afgelopen kwartaal.

Haalt Noord-Brabant Noord-Holland in?

In het tweede kwartaal van 2017 werden 577.649 unieke vacatures online geplaatst. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed. De provincie Noord-Brabant lijkt bezig aan een inhaalslag: het aandeel in het totaal aantal vacatures groeit ook dit kwartaal. Daarmee wordt de afstand tot de provincie Noord-Holland voor het zesde kwartaal op rij kleiner. Heb je veel kandidaten in je database die wonen in Noord-Brabant? Qua werkgelegenheid liggen er dus volop kansen! Bijvoorbeeld bij ASML en Philips, de nummers 2 en 3 uit de top 5 directe werkgevers met de meeste fulltime vacatures.

Een op de tien vacatures is een ICT-vacature
ICT blijft ook in dit kwartaal de beroepsklasse met de meeste vacatures, maar liefst een op de tien vacatures is een ICT-vacature. Andere beroepsklassen met veel vacatures zijn Verkoop en Handel en Administratie en klantenservice (top 3). Het aantal vacatures stijgt het hardst in Inkoop en magazijnbeheer (#9), het marktaandeel plust in het tweede kwartaal van 2017 met 1%.

Volop kansen voor mbo-ers
In bijna 60% van de vacatures werd gevraagd om een opleiding op mbo-niveau of lager. Veel kansen voor mbo-ers dus! Het aantal vacatures voor lager opgeleiden groeit ook in het tweede kwartaal van 2017 harder dan het aantal vacatures voor hoger opgeleiden. Een trend die we eerder ook al zagen.

Meer weten over de online vacaturemarkt in het tweede kwartaal van dit jaar? Download het volledige rapport.