header blog

Randstad nu grootste uitzendbureau ter wereld

Het Nederlandse Randstad is officieel het grootste uitzendbedrijf ter wereld. Op de beurs was het bedrijf al het meeste waard, maar nu heeft het bedrijf ook qua omzet haar directe concurrent Adecco ingehaald.

Het verschil in omzet tussen de twee uitzenders is miniem. In het derde kwartaal van dit jaar haalde Randstad €6,006 miljard omzet, tegen €5,996 miljard voor Adecco. Dat is een verschil van slechts 0,2%. De huidige krappe markt is niet gemakkelijk voor de uitzendbureaus, maar Randstad wist in het afgelopen kwartaal toch 2,7% omzetgroei weten te behalen, en Adecco maar 2,0%.

Inhaalslag Randstad

De afgelopen jaren was Randstad de nummer twee van de uitzendbranche. Het bedrijf was jarenlang kleiner dan het Zwitserse Adecco, maar groter dan het Amerikaanse Manpower. De afgelopen kwartalen was de Nederlandse uitzender bezig aan een inhaalslag ten opzichte van Adecco. Kwartaal na kwartaal behaalden zij hogere groeicijfers dan hun Zwitserse concurrent.

Op de beurs is Randstad al langer groter dan Adecco. De aandelen van het Nederlandse bedrijf zijn bijna 8 miljard euro waard, tegenover ruim 7,1 miljard euro van Adecco.

Als wereldmarktleider draait Randstad op jaarbasis maar liefst een kleine €25 miljard omzet. Daarmee is het marktaandeel van Randstad in de uitzendmarkt (met nog geen 10%) relatief klein.

Aandelen Goldschmeding

Oprichter Frits Goldschmeding (85 jaar oud) was eerder dit jaar voor het eerst in jaren door ziekte afwezig bij de aandeelhoudersvergadering van Randstad. Hij bezit nog ongeveer een derde van de aandelen van het bedrijf dat hij heeft opgericht. Hij geldt met een kleine €5 miljard aan geschat vermogen als de op een na rijkste Nederlander.