header blog

Slimme technologie: wat betekent dit voor jouw bureau?

Er is geen twijfel over mogelijk dat technische innovatie het externe wervingsproces zoals wij dat kennen verandert. Er is nu een groot aantal technologieën beschikbaar om de efficiëntie te maximaliseren, van gecentraliseerde en transparante gegevenssystemen tot analyseprogramma’s die informatie beoordelen om talentvoorspellingen te doen. Natuurlijk kunnen we de voornaamste voorkeuren van robotica niet negeren; automatisering, ontworpen om routinematige administratieve taken uit te voeren. Iedereen lijkt het te hebben over technologie, maar hoe effectief maken bedrijven en recruiters er werkelijk gebruik van? Een nieuw rapport van talentacquisitiebedrijf Randstad Sourceright, waarin meer dan 800 bedrijfsleiders werden ondervraagd, onthult de resultaten.

Integratie van slimme technologie

Als onderdeel van het onderzoek werd werkgevers in het Verenigd Koninkrijk gevraagd welke vier taken zij het liefst uitgevoerd zouden willen zien door automatisering in de toekomst. Het populairste antwoord was het bijhouden van HR-gegevens en -statistieken, waarbij 58% van de respondenten dit als een topprioriteit koos, gevolgd door het maken en beheren van HR-analyses (52%). Op de gedeelde derde plaats, met 45%, bevonden zich de eerste screening van kandidaten en het onboarden van nieuw talent.

Ter vergelijking: toen hen werd gevraagd naar de specifieke taken die ze liever uitgevoerd zagen door mensen, koos 39% van de ondervraagde werkgevers daarbij voor de selectie van kandidaten via video-interviews. Nog eens 31% was van mening dat talent-engagement en -management van communities een menselijke touch nodig hadden, en 28% gaf de voorkeur aan een persoon om de eerste screening van kandidaten uit te voeren.

Bovendien werd respondenten gevraagd hoe zij verwachtten dat slimme technologieën van invloed zijn op talent, en de resultaten geven zeker een positief beeld. Achtenzeventig procent zei dat het nieuwe mogelijkheden biedt voor organisaties zoals die van hen, en 76% zei erin te geloven dat technologie ervoor zal zorgen dat werknemers tijd zullen hebben om meer geavanceerd werk te kunnen doen, vergeleken met 68% van de respondenten wereldwijd. Nog eens 64% zei dat dit een positieve invloed zal hebben op de kandidaatervaring en een vergelijkbaar aantal (66%) was van mening dat het recruitmentproces efficiënter zou worden.

Gebruikmaken van de technologische revolutie

Voor recruiters heeft de evolutie van slimme technologie en automatisering niet het angstniveau gecreëerd dat velen aanvankelijk vreesden. Net zoals de lancering van LinkedIn de bureaus niet omver heeft geblazen, zullen de voorkeuren van kunstmatige intelligentie en digitale innovatie de behoefte aan het menselijke element binnen de recruitment niet wegnemen. In feite creëren deze ontwikkelingen zelfs meer kansen voor recruiters.

Veel van de gebruikte slimme technologie is ontworpen om de efficiëntie te verbeteren en om als hulpmiddel voor het menselijk personeel te dienen. De mogelijkheid om alledaagse taken zoals interviewplanning en data-shifting te automatiseren, maakt bij recruiters tijd vrij voor het hele team, waardoor er meer kan worden geïnvesteerd in het opbouwen van hoogwaardige relaties – iets dat tech simpelweg niet kan.

Als we rekening houden met de resultaten van het onderzoek van Randstad, hebben bureaus ook het extra voordeel dat ze succes boeken met klanten die worstelen om alle ontwikkelingen voor te blijven. Volgens het rapport staat het Verenigd Koninkrijk weliswaar hoog in rang qua technische paraatheid, maar heeft het zijn eerste plaats wereldwijd in 2017 verloren en zakte naar de tweede plaats in 2018. Wat betreft de toepassing van technologie wordt het land ook ingehaald op de ranglijst en valt het van de tweede plaats in 2017 naar de derde plaats in 2018.

Omdat veel respondenten positief waren over de voordelen die technologie zou kunnen bieden voor hun recruitmentprocessen, verraden de lager dan verwachte niveaus in de toepassing van technologie dat een aantal organisaties nog steeds niet weet hoe ze de bestaande technologie het best kunnen inzetten. En hier kunnen bureaus juist meerwaarde bieden.

Het is een feit dat een groot deel van deze technische implementatie het best kan worden beheerd door bureaus, of kan worden geïntroduceerd in combinatie met hun begeleiding, aangezien zij uiteindelijk degenen zijn die deze het meest gebruiken. Een recruiter heeft het vermogen om aan een potentiële klant te laten zien hoe de technologie waarin je bedrijf investeerde, meer waarde oplevert voor de uiteindelijke inhuurder (en een positievere kandidaat-ervaring). Het zal je kansen op het winnen van een account verbeteren en je positioneren als een strategische partner.

Recruitment is duidelijk een beroep dat een zorgvuldige mix van technologie en menselijke maat vraagt. Zonder het eerste kunnen processen traag en inefficiënt worden en zonder het laatste kan de ervaring voor klanten en kandidaten te overdreven mechanisch en onpersoonlijk lijken. De meest succesvolle bureaus zijn de bureaus die de juiste balans vinden.