Optie 1 uitgelicht

Stijgende vraag HR- en recruitmentprofessionals

De arbeidsmarkt groeit; in 2016 werden er weer meer vacatures online geplaatst. Hoe zit het met vacatures voor hen die vanuit hun eigen rol bezig zijn met het vinden van nieuwe medewerkers, personeelsbeleid en loopbaanontwikkeling? Kortom, hoe zit het met vacatures in HR- en recruitment? We onderzochten de trends en ontwikkelingen aan de hand van data uit Jobfeed, Textkernel’s Big Data tool voor de online vacaturemarkt.

Grote vraag naar recruiters in 2016
In 2016 werden 37.763 unieke vacatures voor HR- en recruitmentfuncties online geplaatst, een stijging van 24,2% ten opzichte van 2015. Kijken we naar vacatures in het algemeen in 2016, dan zien we een groei van 26,5% ten opzichte van 2015. De groei in vacatures voor HR- en recruitmentprofessionals houdt dus min of meer gelijke tred met de groei van vacatures in het algemeen. Ik ben benieuwd waar we volgend jaar op uitkomen. Blijft deze gelijke tred aanhouden, loopt de groei uiteindelijk uit elkaar en blijven ze allebei überhaupt groeien?

Bijna de helft van 37.763 unieke online vacatures voor HR- en recruitmentprofessionals betrof een vacature in recruitment (46,6%). Ruim een derde (31,5%) was een vacature voor personeelsadministratie en HR-support, gevolgd door HR-managers (17,5%). In 4,4% van de gevallen ging het om vacatures voor training en loopbaanadvies.

Aandeel vraag naar ondersteunend personeel groeit het hardst
Opvallend is dat het marktaandeel voor ondersteunende HR-functies sinds 2014 harder groeit dan het aandeel vacatures voor HR-managers. Tot 2014 waren de marktaandelen voor HR-managers en ondersteunend persoon nog min of meer gelijk, in de daaropvolgende jaren lopen de marktaandelen steeds verder uiteen. Met andere woorden: het aantal vacatures voor ondersteunende HR-functies groeit sinds 2014 harder dan het aantal vacatures voor HR-managers. Wellicht zijn deze cijfers te verbinden met het feit dat eind 2013 door het CBS werd vastgesteld dat Nederland officieel uit de recessie was, en er weer heel voorzichtig werd gesproken over economisch herstel. Met deze licht positieve economische perspectieven, ontstond er wellicht weer meer behoefte aan mensen om HR- en recruitment te ondersteunen.

Waar bevinden deze HR- en recruitmentvacatures zich?
Vacatures in HR en recruitment waren in 2016 voornamelijk te vinden in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Gezamenlijk hebben deze vier provincies een marktaandeel van 75% in vacatures voor HR- en recruitmentprofessionals. Leggen we dat naast de marktaandelen van vacatures in het algemeen in 2016 dan zien we een opvallend verschil: in 2016 hadden de provincies Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht een gezamenlijk marktaandeel van 66% als het aankomt op vacatures in het algemeen. Een verschil van 9% met het gezamenlijke marktaandeel voor vacatures voor HR- en recruitmentprofessionals.

Nieuwsgierig naar wat we nog meer onderzochten? Bekijk onze infographic!