header blog

‘Krapte op arbeidsmarkt kost uitzendbureaus tot half miljard omzet’

Krapte op de arbeidsmarkt is normaal gesproken goed nieuws voor een uitzendbureau. Kasper Buiting, econoom bij ABN Amro, stelt nu dat de krapte zo groot is, dat uitzendbureaus hier flink onder lijden. Dat blijkt uit een artikel van Werf&.

Vorige week werd in Amersfoort een seminar georganiseerd ter gelegenheid van de rebranding van Minescape tot RecruitNow. Buiting stelde daar dat alle uitzendbureaus samen een bedrag van mogelijk een half miljard euro mislopen door de krapte.

Uitzendbureaus hebben goede jaren gehad

De uitzendbureaus hebben de afgelopen jaren uitzonderlijk goede zaken gedaan, vertelt Buiting. ‘Zo boekten ze gezamenlijk vorig jaar ruim twee keer de omzet die ze 13 jaar geleden maakten.’ De afgelopen vijf jaar lag de groei in de branche steeds boven de 5 procent. Dat is meer dan in welke andere sector van de zakelijke dienstverlening ook, zo blijkt ook uit de sectorprognose die de bank in april uitbracht.

Groei levert problemen op

Die enorme groei heeft ook een keerzijde, geeft Buiting aan. Als bedrijven zelf niet aan mensen kunnen komen, wenden ze zich vaak tot een uitzendbureau. Dit verklaart voor een groot deel hun groei. Maar wat als de uitzendbureaus vervolgens zelf ook geen goede mensen meer kunnen vinden? Dan moeten ze vaker ‘nee’ verkopen, en dat is ‘een serieuze belemmering voor groei’, aldus Buiting. Dat geldt niet alleen voor de uitzendbureaus, maar ook voor de sectoren die zij van personeel voorzien.

Krapte groot probleem

Inmiddels zegt bijna zestig procent van de uitzendbureaus dat het tekort aan arbeidskrachten voor hen een groot probleem is. ‘Bijna geen branche in Nederland is zo negatief over dat tekort’, aldus Buiting. ‘De bureaus die mensen moeten leveren, kunnen dat dus steeds minder.’

Buiting denkt dat de groei van de uitzendbureaus de afgelopen jaren nog beter had gekund. Hij berekent dat de totale economie verhoudingsgewijs sneller groeit dan het aantal uitzenduren. Daaruit concludeert hij dat dit tegenvalt: ‘Je zou verwachten dat de uitzendbureaus hier meer voordeel uit zouden halen.’

Verklaring

Buiting ziet zelf geen andere verklaring dan het tekort aan personeel. Dat vertellen ondernemers hem ook steeds. Daardoor had de omzet mogelijk veel hoger kunnen uitvallen dan we nu zien. De omzet had volgens Buiting vorig jaar mogelijk wel 500 miljoen euro hoger kunnen zijn. Dat kun je zien als misgelopen omzet. Als dit jaar de werkloosheid nog verder daalt, wordt dat bedrag nog groter.