Optie 1 uitgelicht

Top 7 tips voor bureaus in werving, selectie en bemiddeling

De recruitmentbranche beleeft gouden tijden. Volgens onderzoek verwacht 90% van de bureaus een toenemende wervingsbehoefte. Maar hoe zorg je dat opdrachtgevers jou de opdrachten gunnen? Hoe word je top of mind bij klant en kandidaat? 7 tips voor bureaus in werving, selectie en bemiddeling.

#1 Werk als partner met je klant

Volgens het Recruitment Trends Rapport voor Bureaus 2018 is klanttevredenheid topprioriteit in de staffing branche. Partnerships hebben hierin de toekomst. Bouw vanuit jouw expertise aan een unieke relatie met de opdrachtgever. Wat is de Unique Selling Proposition van jouw bureau? Wat maakt jou een expert? Welke aspecten van de arbeidsmarkt ken jij als je broekzak?

Ga in gesprek met je opdrachtgevers en achterhaal hun doelen, prioriteiten, cultuur en verdiep je in de markt waarin zij opereren en het concurrentieveld. Ga niet voor de snelle winst, maar richt je op een langetermijnrelatie met je klant. Wees proactief, weet wat je opdrachtgever wil, denk op strategisch niveau mee met de vraag hoe de klant niet alleen op korte, maar ook op langere termijn verzekerd is van de juiste medewerkers.

#2: Vergroot je kennis door data

Key bij klanttevredenheid is het vinden van passende medewerkers. Tevreden medewerkers zorgen voor tevreden opdrachtgevers. Zet in alles wat je doet dan ook de kandidaat centraal. Wie zijn de potentiële kandidaten, hoe gedragen ze zich, wat drijft hen, waar zijn zij te bereiken en waarmee zijn zij te boeien en te binden?

Verzamel zoveel mogelijk relevante data en leg dit vast in je CRM recruitment software. Een slim CRM systeem zorgt ervoor dat alle data van klanten en kandidaten up-to-date en realtime beschikbaar zijn op de manier die voor jou het meest handig werkt. Wanneer je dat koppelt met je recruitmentsysteem, heb je goud in handen.

#3: Ga voor de persoonlijke relatie

Zet de data die je verzamelt om in kennis. Hierdoor kun je persoonlijk en doelgericht communiceren. Leg je contacten vast en toets je acties zoveel mogelijk om meer te weten te komen van klant en kandidaat. Wat werkt wel en wat werkt niet? Dit kan door A/B testing, een kandidatenpanel en een kandidaattevredenheidsonderzoek.

Ga met je potentiële kandidaten in gesprek. Naar aanleiding van al je vergaarde informatie kun je een Candidate Persona opstellen, waarop je jouw conversatie, content en diensten kunt afstemmen.

#4: Wees search & match specialist

Te vaak nog staat online searchen en sourcen gelijk aan profielen met de toevoeging ‘beschikbaar’ zoeken op LinkedIn. Toch zijn er veel meer mogelijkheden die aanzienlijk effectiever kunnen zijn. De ideale kandidaat is immers in het algemeen niet actief op zoek naar een andere baan, maar staat wel open als de perfecte aanbieding voorbijkomt. En dat is nou precies waar jij als werving- en detacheringsbureau het verschil kunt maken!

Bekwaam je in de verschillende search technieken om niet alleen baanzoekers, maar ook het latent (niet actief zoekend) talent te vinden en aan je te binden. De ideale kandidaat is zeker niet altijd degene met de meeste ‘hits’ op ingevulde zoektermen. Wees creatief in je zoektocht, beperk je niet tot online profielen en social media, maar kijk ook eens op fora en niche websites. Zoek je doelgroep ook letterlijk op, bijvoorbeeld op netwerkbijeenkomsten of evenementen.

Maak gebruik van de beschikbare techniek. Een geavanceerde searching module binnen je CRM recruitment software gaat bijvoorbeeld met behulp van o.a. een semantische search engine in jouw eigen database en diverse kanalen intelligent op zoek naar geschikte kandidaten. Hierbij toont hij niet simpelweg de ‘hits’ op de ingevulde zoektermen, maar neemt hij relevantie en context mee in de zoektocht naar de perfecte kandidaat. Enorm tijdbesparend, kostenefficiënt en verrassend effectief.

#5: Verbind je met veelbelovend talent

Bedenk eerst wat je al in huis hebt, voordat je gaat zoeken naar geschikte kandidaten. Weet jij welk talent al verscholen ligt in je database? En hoe actief ben jij eigenlijk met het aanleggen van talentpools? Hoe ga jij om met de ‘zilveren medaille’ kandidaten, die het nét niet geworden zijn, maar wel veel potentie hebben?

Vraag of zij deel willen uitmaken van je talentpool en onderhoud een warme relatie met hen. Verstuur een nieuwsbrief, bevraag hen in enquêtes, nodig hen uit voor speciale evenementen en deel waardevolle en relevante content. Toon oprecht interesse en houd het contact laagdrempelig, bijvoorbeeld door een eigen app aan te bieden waarmee je info kunt uitwisselen.

#5: Ga voor de perfecte match

The best (wo)man for the job. Daar is het allemaal om te doen. Werving- en detacheringsbureaus kunnen hierin een enorme toegevoegde waarde leveren. Snelheid is prettig, maar kwaliteit leveren is uiteindelijk waar het om gaat. Opdrachtgevers meten deze KPI ook steeds beter door; het bureau dat erin slaagt hieraan het meest bij te dragen, is verzekerd van opdrachten.

Met jouw specialistische kennis en ervaring kun je zorgen dat jouw assessment en selectie daadwerkelijk leidt tot de perfecte match. Weg met het ‘onderbuikgevoel’, op naar een weloverwogen en beredeneerde keuze. Verfijn je matchingtechnieken, zowel op persoonlijk niveau als op het gebied van recruitment software.

Verrijk je ATS met een matchingmodule die niet alleen kijkt naar de afstemming op basis van harde criteria als opleiding, capaciteiten en ervaring, maar die ook ‘zachte’ criteria als cultuur, persoonlijkheid, motivatie, potentie meeneemt in de beoordeling. Deze zachte criteria zijn immers in veel gevallen doorslaggevend voor de quality of hire.

#7: Profiteer van technologie

Digitale technologieën hebben het werkveld compleet veranderd. Profiteer van de mogelijkheden die de huidige technologie biedt. Oplossingen die efficiëntie verhogen en kosten verlagen.

Met de juiste technologieën, zoals een ATS en CRM software, kun je tijdrovende taken automatiseren. Het helpt je effectiever te werk gaan, waardoor je je recruitmentdoelen beter kunt realiseren.

Benieuwd hoe je recruitment naar een hoger niveau kunt tillen?

Deze blog is geschreven door Manola van Diest, contentspecialist van Bullhorn. Bullhorn is wereldwijd marktleider in CRM- en operationele software voor de recruitmentbranche. De geavanceerde technologie voor datamanagement en klantinzicht helpt organisaties om kandidaten en klanten te vinden en te binden.

Meer dan 8000 klanten vertrouwen op het cloudgebaseerde platform van Bullhorn om sales te stimuleren, dienstverlening naar een hoger niveau te brengen en het recruitmentproces van a tot z te stroomlijnen. De recruitment technology experts van Bullhorn bekijken graag samen met jou welke voordelen een modern CRM recruitmentsysteem jouw bureau kan bieden. Neem gerust contact op voor een demo of een nadere kennismaking.