Optie 1 uitgelicht

Jurylid Jeroen Sakkers

“Referentie is ultieme bewijs van kwaliteit”

Jurylid Jeroen Sakkers

Jeroen Sakkers, eigenaar van Victor Mundi.

Graag stellen wij u voor aan Jeroen Sakkers. Jeroen is de initiatiefnemer van de Staffing Awards en eigenaar Victor Mundi. Victor Mundi is het grootste mediabedrijf in Nederland dat zich focust op de flexmarkt, met labels die onder meer freelancers, (z)zp’ers, opdrachtgevers en intermediairs bereiken. De mediaproducten van Victor Mundi helpen partners om hun doelgroep(en) te bereiken op een innovatieve en effectieve manier. De Staffing Awards zijn hier onderdeel van.

Kunt u ons iets vertellen over uw activiteiten? Op welke wijze bent u actief in de flexmarkt?
In 2009 ben ik samen met mijn broer Robbie het B2B-marketingbureau Victor Mundi begonnen, waarmee we voor mooie merken als American Express, Kamer van Koophandel, LinkedIn en Nederlandse Spoorwegen B2B-campagnes ontwikkelen, distribueren en analyseren. Hiervoor gebruiken wij onze eigen ondernemersdatabase – met 400.000+ freelancers, interim professionals, mkb’ers en (z)zp’ers de grootste van Nederland, maar ook andere kanalen. Ons hoogtepunt tot nu toe was de uitreiking van onze Freelancer of the Year Awards door minister-president Mark Rutte tijdens de Dag van de ZZP’er in 2015. Het afgelopen jaar hebben wij een feedbacktool voor recruitment en sales gelanceerd: Ratecard. Hiermee is het onze missie om de kwaliteit van werk te verbeteren door middel van feedback. Ik ben eindverantwoordelijk voor Victor Mundi en bij Ratecard ben ik verantwoordelijk voor het product.

Wat is/zijn de reden(en) dat u als jurylid actief bent bij de Staffing Awards?
Als initiatiefnemer ben ik de vertegenwoordiger vanuit organisator Victor Mundi. Dit is de vierde editie van deze verkiezing, en vanaf de eerste keer ben ik hierbij betrokken als jurylid. Het eerste jaar nog zonder offline uitreiking, en inmiddels met een gevestigd evenement: de Dag van de Flexibele Arbeid. Mijn persoonlijke missie is om de kwaliteit in de flexmarkt te verhogen, en ik denk dat een verkiezing met feestelijke uitreiking een mooie manier is om partijen die goed bezig zijn in het zonnetje te zetten en hiervoor te belonen.

Bij de Staffing Awards ontvangen deelnemende organisaties online referenties van zowel kandidaten als klanten. Hoe belangrijk is het volgens u dat bedrijven in de flexmarkt hun kwaliteit bewijzen via online referenties?
Het uitvragen van feedback is extreem belangrijk voor de waarborging van kwaliteit. Het zou een verplicht onderdeel moeten zijn van de certificeringen die door diverse (branche)organisaties worden toegekend. Feedback wordt een referentie, zodra de ontvangende partij dit mag delen met de buitenwereld. Een referentie is wat mij betreft dan ook het ultieme bewijs van kwaliteit. Mond-tot-mondreclame is altijd al de belangrijkste bron van klanten geweest, ook voor intermediairs. En referenties zijn hier een online vertaling van, dus extreem belangrijk in de mogelijke groei van een aan de Staffing Awards deelnemende organisatie.

Welke rol zouden input, feedback en suggesties volgens u moeten hebben voor bedrijven in de flexmarkt?
Bedrijven in de flexmarkt, maar ook daarbuiten, zouden altijd goed moeten luisteren naar input, feedback en suggesties van alle stakeholders. Binnen de flexmarkt is het specifiek belangrijk om te luisteren naar deze informatie van kandidaten en klanten, aangezien zij de drijvende kracht zijn achter (de groei van) jouw bedrijf. Luisteren betekent overigens niet dat je er altijd daadwerkelijk iets mee moet doen, het kan ook zijn dat een suggestie niet binnen jouw model past. De klant en kandidaat zijn koning en koningin, maar jij bent keizer als intermediair. Focus is daarin naar mijn mening zeer belangrijk. Als je je focus kunt behouden en op de juiste momenten luistert naar de input, feedback en suggesties van klanten en kandidaten, dan heb je een succesformule te pakken.

Wat is het belang van structureel klant- en/of kandidaatonderzoek en benchmarking (vergelijking van die gegevens) in de flexmarkt wat u betreft?
Het structureel verzamelen van klant- en kandidaatfeedback is naar mijn mening zeer belangrijk en zou eigenlijk verplicht gesteld moeten worden voordat een bedrijf in de flexmarkt bepaalde certificeringen toegekend krijgt door (branche)organisaties. Als er iets fout gaat, komt het op die manier namelijk heel snel aan het licht. En als er iets goed gaat, hoor je van je klant of kandidaat wat je zo goed doet – zodat je daar dan weer meer focus op kunt leggen en je zo differentieert van de concurrentie. Als je als organisatie echter geen doelstellingen hebt op het gebied van het verzamelen van die feedback, dan mis je wel iets… het is goed om op zowel team- als individueel niveau benchmarks ofwel doelen in te stellen op het gebied van kwaliteit en kwantiteit. Dit zorgt bovendien voor een positief gevoel als teamprestaties behaald zijn!

Waaraan moet een finalist of winnaar van de Staffing Awards volgens u voldoen?
Een finalist van de Staffing Awards moet eruit springen in de markt en – binnen zijn model – een mooie waardering krijgen van zowel klanten en kandidaten, hetgeen zich vertaalt in een positieve klant- en kandidaattevredenheid op dit platform. Maar om winnaar van de Staffing Awards te worden, is er nog iets meer nodig. De finalisten dienen gedurende het hele jaar structureel positief te scoren op het gebied van klant- en kandidaattevredenheid. Hierbij houden wij vanuit de jury ook rekening met representativiteit van de aantallen. Ofwel: als je meer referenties ontvangt, dan is het logisch dat het gemiddelde cijfer iets lager is. Bij de uitreiking van de awards gaat om het totaalplaatje, wat mij betreft. Bij de awards op medewerkniveau – de account manager en de recruiter van het jaar – kijken we ook naar de continuïteit en de inhoud van ontvangen klant- en kandidaatfeedback. Bovendien speelt dan de opdracht tijdens het event ook nog een rol.

Hebt u tot slot nog een tip voor de bedrijven die actief zijn binnen de flexmarkt?
Jazeker, grijp deze kans en schrijf je in voor de Staffing Awards! Het is een leuke manier om in de aandacht te staan binnen de flexmarkt, als bedrijf of als medewerker. Wie weet zien we elkaar tijdens de uitreiking op de Dag van de Flexibele Arbeid.