Optie 1 uitgelicht

Juryvoorzitter Sander Poos

“Durf als bedrijf out-of-the-box te denken”

Juryvoorzitter Sander Poos

Sander Poos, Managing Director Benelux Indeed

Graag stellen wij u voor aan juryvoorzitter Sander Poos. Sander is al jaren actief binnen de hr-branche, in allerlei verschillende functies. Meer dan vijf jaar is hij Managing Director Benelux bij Indeed, de nummer één vacaturesite ter wereld, met elke maand meer dan 200 miljoen unieke bezoekers. Dit maakt Sander de uitgelezen persoon om als juryvoorzitter van de Staffing Awards te fungeren.

Kunt u ons iets vertellen over uw activiteiten? Op welke wijze bent u actief in de flexmarkt?

Vanuit het verleden heb ik verschillende functies bekleed bij allerlei bedrijven, onder andere in de flexmarkt. Hierdoor zijn de meeste partijen uit de jury bekenden uit de sector waar ik in het verleden mee heb samengewerkt.

Als eindverantwoordelijke voor Indeed binnen de Benelux houd ik mij enerzijds bezig met mensen aan een baan helpen. Ik zorg ervoor dat alles wat wij doen de missie van Indeed als organisatie wereldwijd uitdraagt: ‘We help people get jobs’. Ik zorg ervoor dat deze missie vertaald wordt naar het regionale beleid, in dit geval de Benelux.

Anderzijds probeer ik verbindingen te leggen en partnerships te sluiten met allerlei partijen die te maken hebben met de arbeidsmarkt en dus onder andere met de flex- en intermediairmarkt. Samen met verschillende partijen kijken wij hoe we met elkaar de arbeidsmarkt kunnen optimaliseren: hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen zo snel mogelijk aan een baan komen?

Wat is/zijn de reden(en) dat u als jurylid actief bent bij de Staffing Awards?

Recruitment is een heel belangrijke tak van sport. Naast de werkgevers in Nederland, maken intermediairs, flexorganisaties en werving- en selectiebureaus een groot deel van onze business uit. Dat betekent ook dat wij daar, waar dit kan, graag partnerships, of in dit geval een verkiezing, mee aangaan.

We vinden het belangrijk om dit soort partijen in het zonnetje te zetten en wij ondersteunen en helpen dit soort partijen graag actief. Wij spelen dan ook graag een rol bij de Staffing Awards.

Bij de Staffing Awards ontvangen deelnemende organisaties online referenties van zowel kandidaten als klanten. Hoe belangrijk is het volgens u dat bedrijven in de flexmarkt hun kwaliteit bewijzen via online referenties?

Referenties zijn voor bedrijven in de flexmarkt nog belangrijker dan voor algemene bedrijven. Dat heeft te maken met het feit dat het voor veel mensen toch nog een drempel is om via een intermediair bemiddeld te worden, in plaats van rechtstreeks bij de werkgever.

Als intermediair moet je duidelijk kunnen maken wat jouw toegevoegde waarde is: waarom jij kandidaten kan helpen. Intermediairs zijn hierin expert, omdat zij relaties en ingangen hebben bij relevante partijen, en dat netwerk voor kandidaten kunnen inzetten.

Welke rol zouden input, feedback en suggesties volgens u moeten hebben voor bedrijven in de flexmarkt?

Net als voor elk bedrijf, is het ook voor organisaties in de flexmarkt van groot belang om aan hun imago te werken. Referenties zijn hier natuurlijk een uitgelezen middel voor. Wanneer een intermediair goede referenties heeft, zullen werkgevers eerder geneigd zijn om een voorgestelde kandidaat aan te nemen. En uiteraard zijn input, feedback en suggesties een uitstekende bron van informatie om je dienstverlening nog verder te verbeteren.

Wat is het belang van structureel klant- en/of kandidaatonderzoek en benchmarking?

Als bedrijf is het van groot belang om jezelf goed op het internet te profileren. Daarvoor biedt Indeed onder andere een bedrijfspagina aan, die gekoppeld is aan reviews en vacatures. Dat stelt bedrijven in staat om analyses te maken van de competitie: hoe doe je het ten opzichte van je concurrentie?

Pas als klant- en kandidaatonderzoek een structureel onderdeel van je corporate communicatie en bedrijfsvoering vormt, kun je verbeteringen toepassen. Het is daarom van belang om continu in de gaten te houden wat de markt, opdrachtgevers en kandidaten zeggen en vinden. Zo kun je monitoren waar jouw verbeterpunten liggen en waar het juist goed gaat.

Waaraan moet een finalist of winnaar van de Staffing Awards volgens u voldoen?

Het belangrijkste is de toegevoegde waarde die de intermediair biedt. Als je iets doet wat iedereen doet, loop je het risico om niet op kwaliteit, maar op kwantiteit beoordeeld te worden. Dan kun je je slechts onderscheiden op het gebied van jouw prijs.

Wat ik zelf heel belangrijk vind in deze tijd, is dat je als bedrijf out-of-the-box durft te denken. Dat je het net iets anders durft te doen dan anderen. Dat je een soort eigenheid hebt, waardoor opdrachtgevers meteen weten waarom jij anders bent en waardoor kandidaten weten wat jij als intermediair extra levert vergeleken met al die andere partijen. Daar zal ik naar gaan kijken bij het beoordelen welke partijen in aanmerking komen voor een award.

Hebt u tot slot nog een tip voor de bedrijven die actief zijn binnen de flexmarkt?

Doe vooral niet wat alle andere bedrijven al dertig jaar doen. Dan denk je dat je op safe speelt, maar de markt, omstandigheden en eisen van kandidaten veranderen te veel om stil te blijven staan. Om je te onderscheiden in deze markt die zwaar competitief is, zul je daar continu op moeten inspelen en iets anders moeten doen dan alle anderen.