header blog

5 tips voor het verbeteren van de candidate experience

Nu sollicitanten niet meer in bosjes in je mailbox belanden is er een “nieuw” fenomeen ontstaan: de candidate experience. De candidate experience geeft het gevoel weer dat sollicitanten hebben over je bedrijf nadat ze in aanraking zijn gekomen met het wervingsproces. Dat de candidate experience in 2019 hot, hot, hot gaat zijn en waarom dit zo is en hoe jij de candidate experience kan verbeteren zonder je krediet bij de sollicitanten te verbranden, lees je in deze blog.

Wat is eigenlijk een candidate experience?

En waarom zijn dergelijke termen vaak in het Engels? Waarschijnlijk omdat het veel lekkerder bekt dan ‘Sollicatiebeleving ’ en het is een term die niet alleen in Nederland maar internationaal bij veel bedrijven hoog op de recruitment agenda staat. De candidate experience is ontstaan in een tijd waarin het aanbod van vacatures groter werd dan het aanbod van personeel. Waar bedrijven voorheen weinig moeite hoefden te doen om vacatures op te vullen, is het ineens de sollicitant die de macht heeft en kan kiezen uit verschillende banen.

Het proces van de candidate experience is simpel samen te vatten:

  • Het begint op het moment dat de zoektocht naar een baan is gestart;
  • Het dendert in volle vaart door tijdens het sollicitatieproces;
  • Het eindigt ná het afsluitende gesprek.

Potentiële kandidaten moeten gepamperd worden bij elke stap in het recruitmentproces. Is dit bij jouw organisatie niet in orde of geef je hier niet zoveel om? Bereid je dan maar voor dat het kruisje rechtsboven het scherm vaak de laatste actie zal zijn die er op je vacature zal worden uitgevoerd.

De candidate experience zou eigenlijk een vast onderdeel van je employer branding moeten zijn. Voor ieder bedrijf geldt natuurlijk weer iets anders wat ze willen uitstralen. De een wil sexy en hip zijn, de ander vooruitstrevend met een zakelijke touch. En misschien wil je dit alles wel combineren. Uiteindelijk moet het een gemeenschappelijke doel hebben: het sollicitatieproces moet aan de verwachtingen van de kandidaat voldoen waarbij elke vorm van ruis en miscommunicatie wordt weggenomen.

Waarom zou je hier moeite insteken?

Hier is een simpel antwoord op te geven. Je wilt horrorverhalen over het sollicitatieproces bij je bedrijf voorkomen. Iemand die een slechte sollicitatie-ervaring heeft, zal dit waarschijnlijk aan vrienden en familie vertellen. Deze verhalen zullen net als een vieze vetvlek lang blijven kleven in de gedachten van wat misschien wel jouw potentiële sollicitanten hadden kunnen zijn!

Ontevreden sollicitanten weigeren eerder een baanaanbod, ze zullen hoogstwaarschijnlijk niet meer opnieuw solliciteren en anderen ontmoedigen om te solliciteren. Virgin Media heeft berekend dat slechte ervaringen van kandidaten hen jaarlijks $ 5,4 miljoen kost aan boycots. Oeps!

Is je sollicitatieproces in orde, maar ook niet meer dan dat? Dan wordt dit als normaal gezien zonder dat de sollicitant er een bijzonder gevoel aan overhoudt. Je zult niet snel onderwerp van gesprek zijn op feestjes, terwijl mond-tot-mond reclame tot de beste reclame wordt gerekend. En juist hierin kan je met kleine en slimme trucjes net die extra punten scoren die ervoor kunnen zorgen dat mensen wél bij jou willen komen werken. McDonalds bewees met hun Sollicitatie Menu dat een net wat andere aanpak goed kan zijn voor bijna 6.200 reacties in 2 dagen!

Vijf tips voor het verbeteren van je candidate experience

Zijn 6.200 sollicitaties in 2 dagen voor jou iets teveel van het goede, maar wil je wel meer kandidaten scoren? Stop dan vooral niet met lezen! Wij geven je namelijk vijf slimmigheidjes die ervoor kunnen zorgen dat je sollicitanten misschien weleens een groot fan van je bedrijf gaan worden.

#1 – Schrijf heldere en opvallende vacatureteksten
Stap 1 in je wervingsproces begint bij het opstellen van een vacaturetekst. Dit is het eerste moment dat een potentiële kandidaat kennis maakt met een beschikbare vacature. En niets is dan zo frustrerend of verwarrend als deze vol staat met jargon en wollige omschrijvingen. Een opvallende vacaturetekst die ook nog eens duidelijk beschrijft wat de functie inhoudt, kan ervoor zorgen dat een kandidaat sneller de stap maakt om te solliciteren. Er zijn tal van mogelijkheden om in de vacature net wat af te wijken van wat er standaard wordt aangeboden. Laat eens een medewerker aan het woord, neem een filmpje van het bedrijf of personeel op, gebruik humor in je teksten. Laat zien dat jouw organisatie net wat creatiever is dan alle concurrenten!

#2 – Maak solliciteren zo makkelijk mogelijk
Mooi, je bent stap 1 doorgekomen en je hebt een knallende vacaturetekst de online wereld in geslingerd. Is het werk nu gedaan en kunnen je opgepoetste loafers het bureau op? Hell no! Er is nog een hoop werk aan de winkel! Je vacature staat als een huis met een weldadige overdosis aan beton als fundering. Kan niet misgaan toch? Mis. Je sollicitatieproces blijkt namelijk net zo soepel te verlopen als die oude, krakende deur bij je overgrootmoeder thuis. Tijd om alle ruis op je site en het sollicitatieformulier weg te nemen en het de kandidaat zo makkelijk mogelijk te maken.

Zorg ervoor dat je tijdens het solliciteren de kandidaat niet bestookt met ellenlange vragenlijsten, click-through acties en ontelbare velden die ingevuld moeten worden. In een eerdere blog hebben we uitgelegd dat mobiel solliciteren steeds meer voorkomt en hoe je hier op voorbereid moet zijn. Is je mobiele pagina eenmaal in orde, laat de manier van contact opnemen dan ook geen belemmering zijn voor de kandidaat om te solliciteren. Vermeld bijvoorbeeld je mobiele nummer in plaats van de vaste lijn. Hebben kandidaten onder werktijd geen tijd om te bellen? Geef ze dan de mogelijkheid om je in de avonduren te spreken of laat ze WhatsAppen. Zo loop je geen kandidaten mis.

#3 – Maak je sollicitatieproces zo transparant mogelijk en communiceer

  •  Knallende vacature: check.
  • Een zo optimaal mogelijk sollicitatieformulier en laagdrempelige contactopties: check.

Het begint er al rooskleurig uit te zien, maar we zijn er nog niet.

De sollicitant heeft zijn stoute schoenen aangetrokken, tijd en moeite gestoken om zijn CV en motivatie op te poetsen en vervolgens… blijft het stil. Ken je het gevoel dat je niet serieus genomen wordt? Dit gevoel zal de kandidaat ook bekruipen als er nog slechts tumbleweed over de communicatielijnen waaien. Zorg er daarom voor dat je bovenop de communicatie met de kandidaten zit. Een hoop vragen kun je vóór het solliciteren al ondervangen: Wie kunnen ze bellen met vragen? Wanneer horen ze meer over de procedure? Geef altijd binnen enkele dagen een update, ook al ben je er nog niet uit. Een serieuze sollicitant kan namelijk al zomaar een aanbod van een concurrent op zak hebben. Besteed eens tijd aan bijvoorbeeld een eenvoudige infographic voor bij de vacature waarin het sollicitatieproces wordt uitgelegd. Zo weet een mogelijke sollicitant precies in welk traject hij zich gaat storten.

Uiteraard moet je tijdens het traject niet alles laten afhangen aan je vooraf zorgvuldig opgestelde en bovenal allesomvattende informatiebronnen. De sollicitant wil persoonlijk contact. Bel hem op om hem uit te nodigen voor een gesprek of juist om hem te vertellen dat de functie niet helemaal aansluit. Probeer overal een positieve draai aan te geven. Een sollicitant worstelt gemiddeld een aantal uur op een sollicitatie, een recruiter heeft een oordeel al na enkele seconden klaar. Auw. Het is ontzettend pijnlijk om een koude afwijsmail te krijgen als ergens veel moeite in zit. Sterker nog, een afwijzing is altijd pijnlijk. Maak het in ieder geval persoonlijk en vertel de kandidaat op een positieve manier waar de mismatch zit. Zo denkt hij nog steeds hij met een goed gevoel over jouw bedrijf, zelfs als het sollicitatieproces voor hem stopt. En niet meer reageren? Een absolute no-go.

#4 – Stap in de comfortzone van de sollicitant
Goed nieuws! De sollicitant blijkt geschikt te zijn en je hebt hem op een gesprek uitgenodigd. Hier begint het psychologisch te spelen bij een sollicitant. En dat is ook niet zo gek als deze eenmaal in zijn nette kloffie en zijn haren in een scheiding nerveus je pand binnenstapt. Twee of vier priemende ogen kijken hem vanaf de overkant van de conferentietafel indringend aan. Wachtend op het juiste antwoord. Langzaam komen de eerste zweetdruppels dansend naar buiten en de stem van de sollicitant begint uitschietingen te vertonen van een schooljongen in de puberteit.

Gelukkig zijn er manieren te bedenken om te voorkomen dat je hart niet breekt van de wanhopige blik van de sollicitant.

Iemand die ontspannen is zal meer losmaken dan iemand die stijf staat van de spanning. Zoek eens een fijne setting uit met zitzakken, maak een rondje door je pand terwijl je aan het kletsen bent. Of out-of-the-box, speel eens een spelletje tafelvoetbal om je kandidaat beter te leren kennen. Uiteraard is zoiets niet altijd mogelijk, maar het is altijd goed om tijdens een gesprek meer van je bedrijf te laten zien in plaats van alleen maar info uit de kandidaat te trekken. Jij bent op zoek naar de perfecte match, maar vergeet niet dat dit ook voor sollicitant geldt. Laat hem proeven van de bedrijfscultuur. Solliciteren op een functie is dan ook veel meer dan solliciteren op de functie alleen.

#5 – Verras tot op het laatste moment
Het kan nu twee kanten opgaan: (1) de sollicitant is geschikt en accepteert de baan (YOU ROCK!) of (2) de sollicitant blijkt niet geschikt / wijst de baan af. In het laatste geval is het jammer maar helaas. Deze persoon is misschien nu niet geschikt voor de functie, maar wellicht over een paar jaar wel. Je wilt dan voorkomen dat hij dan niet meer bij je wil komen werken vanwege een negatieve candidate experience. Elke sollicitant kan een ambassadeur van jouw bedrijf worden, pak die kans dan ook! Bedank hem voor alle genomen moeite met bijvoorbeeld een klein cadeautje. Rituals heeft dit inmiddels tot kunst verheven door elke sollicitant een sample van hun producten te sturen. Simpel, maar oh zo doeltreffend.