header blog

Arbeidsmarkt in 2019: 7 trends en ontwikkelingen die recruitment gaan veranderen

Het jaar 2018 loopt op zijn einde en dit biedt ons ons de ideale gelegenheid om al voorbij de feestdagen naar 2019 te kijken. Wat zullen de trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in 2019 zijn? We zetten 7 trends en ontwikkelingen op een rijtje waarvan we verwachten dat ze in 2019 de regie gaan uitmaken en waar je als recruiter op voorbereid moet zijn.

#1 Niche-recruiters

Talent wordt steeds schaarser, maar ook ongewone beroepen zijn in opmars. Dit heeft te maken met automatisering en de opkomst van nieuwe technologieën. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een Dronepiloot, Cyber Security Specialist of een Blockchain Developer. Had je hier 5 jaar geleden van gehoord? Grote kans van niet! Het overgrote deel van Nederland heeft hier waarschijnlijk geen kaas van gegeten en dit maakt het voor de niche-recruiter de ultieme uitdaging in de toekomst.

#2 Chatbots

Chatbots gaan langzaam en steeds meer onze recruitmentwereld veroveren! Geen paniek, dit gaat juist heel veel voordelen opleveren. Chatbots op je website zijn 24/7 bereikbaar om hulp te bieden. Ze kunnen een rondklikkende bezoeker helpen om met gerichte vragen een passende vacature voor te schotelen, wat een enorme verbetering in de customer experience kan betekenen. Chatbots nemen vervelende administratieve klusjes uit handen van de recruiter, zodat er tijd overblijft voor wat er echt toe doet: persoonlijk contact.

#3 Social Recruiting

De millennials gaan de eerste stapjes richting de arbeidsmarkt zetten. Dat is een generatie die is opgegroeid met alle gemakken van het internet en waarbij het sociale leven zich voornamelijk online afspeelt. Cliché: als bedrijf moet je aanwezig zijn op de plaatsen waar je doelgroep zich bevindt. Een recruiter die de hele dag op zijn telefoon zit is niet vreemd meer. Grote kans dat deze aan het appen, DM’en of via Messenger met een kandidaat in gesprek is! Vergeet hierbij ook video niet. Een videogesprek is helemaal niet gek meer tegenwoordig. Sterker nog, millennials doen niet anders!

#4 Maximale candidate experience

Door de krappe arbeidsmarkt zullen sollicitanten de macht krijgen dat ze nog kritischer kunnen worden naar je organisatie. Reageer je niet binnen een bepaalde periode of zit ergens anders een kink in de kabel? Dat is dan jammer: voor jou een hoop andere vacatures. De verstrengeling van recruitment en marketing is al even aan de gang, maar zal nog belangrijker worden. Alle toeters en bellen moeten uit de kast worden getrokken voor een perfecte hire!

#5 Source of hire

Big data mag als trend uiteraard niet ontbreken. Nu is big data niet zozeer een trend te noemen, maar we zien bij OTYS steeds meer een tendens in de manier waarop data wordt gebruikt. Het wordt steeds belangrijker om te weten wáár kandidaten precies vandaan komen (de source of hire). Met de schaarste op de markt is dit belangrijker dan ooit: je wilt namelijk niet dat je kostbare recruitmentbudget in een bodemloze put wordt gegooid!

#6 Gepersonaliseerde vacatures

We blijven nog even bij data. Het is al lange tijd mogelijk om advertenties te tonen aan de hand van het online gedrag van internetgebruikers. Dit zal langzaam maar zeker overslaan naar vacatures. Het doel hiervan is om mensen te bereiken die niet actief op zoek zijn naar een baan. Zoekt een bedrijf een JavaScript-specialist? Dan wordt er gekeken welke mensen hier informatie over zoeken en waar zij zich bevinden, zodat vacatures gericht getoond worden.

#7 Loonsverhogingen in stroomversnelling

Ook op het gebied van lonen denken we dat er een trend gaat ontstaan. De positieve economische omstandigheden in combinatie met de kandidaat-gedreven markt zullen ervoor zorgen dat de loonsverhogingen in een stroomversnelling komen. Werknemers hebben meer keuze en door het enorme aanbod van vacatures wordt het makkelijker om van baan te switchen. Werkgevers zullen hierdoor over de balk moeten komen en meer moeten investeren in hun werknemers, voordat deze wordt verleid door de concurrent!