header blog

Analyse van de Nederlandse online vacaturemarkt in Q3

Er zijn maar liefst 4.195.156 vacatureadvertenties online geplaatst in het derde kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernels bigdatatool voor online vacatures, die deze week werden gepresenteerd.

Overzicht van de hoogtepunten van Q3 2018

Zuid-Holland is nog steeds koploper met het aantal vacatures: zij hebben een aandeel van 20,1%. Ze worden op de voet gevolgd door Noord-Holland (19,4%). Samen zijn deze provincies goed voor een marktaandeel van 39,5% (Q3 2017: 38,9%). De meeste online vacatures zijn voor banen in achtereenvolgens de provincie Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht. Bij elkaar opgeteld zijn deze vier provincies goed voor 66,5% van alle online vacatures (Q3 2017: 65,9%)

Meeste vacatures in verkoop & handel

Verkoop & handel was het afgelopen kwartaal de beroepsklasse met de meeste online vacatures. De top drie beroepsklassen is bij elkaar opgeteld goed voor 27,4% van alle online vacatures. In het derde kwartaal van 2017 was dit gezamenlijke marktaandeel van dezelfde drie beroepsklassen nog 29,6%. Dat betekent dat het aantal online vacatures in de andere beroepsklassen harder stijgt dan het aantal online vacatures in de top 3 beroepsklassen. Een voorbeeld hiervan is Installatie, reparatie & onderhoud. Het aandeel vacatures in die beroepsklasse stijgt met 1,1%.

In de Zakelijke dienstverlening steeg het aantal online vacatures met +2,5% het hardst.

Vacatures mbo-niveau of lager groeit hard

Het aandeel vacatures op mbo-niveau of lager is wederom toegenomen: met maar liefst +4% tot 65,3% in het afgelopen kwartaal. (Marktaandeel Q3 2017: 58,3%) Het marktaandeel vacatures voor hbo- en hogeropgeleiden daalde tot 37,7% in het afgelopen kwartaal (Q3 2017: 41,7%). Dit betekent dat het aantal vacatures op mbo-niveau en lager harder groeit dan het aantal vacatures op hbo-niveau en hoger. Deze ontwikkeling is al langer aan de gang.

Je kunt de infographic hier downloaden of hieronder bekijken. Daar zijn de overige resultaten van de analyse te vinden.