header blog

Uber gaat zich richten op uitzendbranche

Uber is van plan om zich ook op de uitzendmarkt te gaan richten met hun nieuwe dochterbedrijf ‘Uber Works’. Dat gebeurt in aanloop naar de geplande beursgang volgend jaar. ING voorspelde eerder dat techbedrijven de traditionele uitzendbranche bedreigen. Die voorspelling lijkt nu dus werkelijkheid te worden.

Eerder startte Uber al de maaltijdbezorgdienst Uber Eats. Deze dienst is wereldwijd inmiddels in 250 steden actief, waaronder in Amsterdam. De waarde van dat onderdeel alleen wordt door zakenbanken inmiddels geschat op 20 miljard dollar.

Service in VS getest

Met een nieuw dochterbedrijf wil Uber zich toe gaan leggen op de uitzendmarkt voor tijdelijk personeel. De Financial Times schrijft dat Uber Works wil het bedrijf zich in de aanloop naar de geplande beursgang op een nieuwe markt wil richten. Dat is natuurlijk een slimme timing. Na een testfase in Los Angeles, test het techbedrijf de service momenteel in Chicago.

Uber wil met name werknemers gaan uitlenen voor korte klussen als ober of beveiliger. Of de plannen uiteindelijk resulteren in een nieuw bedrijfsonderdeel, is nog niet besloten volgens The Financial Times.

Logische volgende stap

Eerder dit jaar stelden economen van ING dat platformbedrijven als Uber en Deliveroo een grote bedreiging vormen voor bestaande uitzenders zoals Randstad, Adecco en Manpower.

”Platformen als Deliveroo en Uber, Temper en LinkedIn laten zien hoe ze nu al deeltaken van de flexbranche overnemen”, schreef het Economisch Bureau van ING afgelopen mei. ”Als deze platformen zich het komende decennium richten op de werkmarkt, kan de huidige flexbranche haar rol grotendeels verliezen.”

Techbedrijven nemen 20-70 procent huidige flexmarkt over

Volgens ING zullen spin-offs van bedrijven als Uber zeker 20 procent van de huidige flexmarkt overnemen en in het ergste geval zelfs 70 procent. ”Schoonmakers, keukenhulpen en callcentermedewerkers zijn bijvoorbeeld goed via een platform te organiseren.” In dat geval hebben traditionele uitzenders een groot probleem. Die moeten snel ook als platform gaan werken.

Automatiseren

De uitzendsector is op dit moment vooral nog mensenwerk. Bij online platforms worden algoritmes gebruikt om vacatures te zoeken. Ook kunnen ze de administratie (planning urenregistratie, loonstrookje) overnemen. ,,Hierdoor zijn ze op termijn goedkoper en sneller dan huidige spelers. Technologische innovaties maken automatische ‘matching’ bovendien steeds beter”, aldus de economen van ING.