header blog

Wat is het verschil tussen recruiters en intercedenten?

Bij OTYS zijn we best makkelijk in de omgang, maar toch zijn er dingen waarvan onze nekharen recht overeind gaan staan. Het fanatiek supporteren van de verkeerde voetbalclub (binnen OTYS is er bijvoorbeeld een strikte verdeling in het 010- en 020-kamp) en de functies ‘Recruiter’ en ‘Intercedenten’ op een grote spreekwoordelijke recruitment-hoop gooien. Om voor eens en altijd deze verwarring de wereld uit te helpen gaan we antwoord geven op de vraag: wat is eigenlijk het verschil tussen recruiters en intercedenten?

Wat is een recruiter?

Om antwoord te kunnen op de hoofdvraag, moeten we eerst uitzoeken wat beide begrippen inhouden. “Maar da’s logisch”, zou wijlen Cruijff terecht hebben opgemerkt. Om nog even in de voetbalsferen te blijven, geven we nog een inkoppertje. Het woord recruiter verraadt waarschijnlijk al waar deze persoon verantwoordelijk voor is binnen een bedrijf: het recruiten, oftewel het werven, selecteren én aantrekken van nieuw personeel.

Als we Google vragen om een definitie van de term ‘recruiter’, komen we erachter dat Google een diepgewortelde afkeer tegen recruiters verbergt. Gelukkig weten wij wel beter!

Het bureau van een recruiter staat bij (grote) bedrijven daar waar met regelmaat mensen worden gezocht voor een specifieke vacature. Als een bedrijf bijvoorbeeld actief is in de ICT of in de technische sector, dan is een recruiter bij uitstek de aangewezen persoon om de juiste kandidaten op te sporen die matchen bij (moeilijk opvulbare) vacatures. Dit voorbeeld geldt niet alleen voor de hiervoor genoemde sectoren, maar is van toepassing op allerlei vacatures waar je maar aan kunt denken en waar de kandidaat een bepaalde set skills voor nodig heeft.

Een recruiter is verantwoordelijk voor het hele sollicitatieproces. Van het werven tot het plaatsen van een geschikte kandidaat op een openstaande vacature. Maar wat doet een recruiter dan de hele dag, buiten een hoop praten, praten en praten met kandidaten? Wij zetten de belangrijkste taken voor je op een rijtje:

  • Een recruiter stelt een functieprofiel op voor openstaande vacatures.
  • Om de juiste personen te selecteren, moeten de meest effectieve recruitmentkanalen worden gekozen. Het heeft tenslotte geen zin om een SEO-specialist te werven op een site voor ICT-professionals.
  • Nu de kanalen bekend zijn, is het tijd om de binnenkomende sollicitaties te beoordelen en geschikte kandidaten te selecteren. Het afnemen van assessments om te beoordelen of een kandidaat echt zo goed is als hij beweert, kan onderdeel zijn van dit proces.
  • Een ATS- of recruitment-softwaresysteem is niet meer weg te denken uit het leven van een recruiter om administratieve taken uit handen te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatisch beantwoorden van ontvangen sollicitaties. Hierdoor blijft er meer tijd over voor het persoonlijke aspect van het vak.
  • Een recruiter ondersteunt een kandidaat gedurende de sollicitatieprocedure en is aanwezig bij het voeren van sollicitatiegesprekken.
  • Een recruiter screent kandidaten op diploma’s en trekt referenties na.
  • Tot slot is een recruiter de tussenpersoon voor contractonderhandelingen.

Wat is een intercedent?

Anders dan recruiters zijn intercedenten voornamelijk werkzaam bij uitzendbureaus waar ze een breed scala aan taken voor hun rekening nemen. Voor een groot deel bevat het takenpakket van een intercedent dezelfde werkzaamheden als die van een recruiter. Het is daarom goed te verklaren waarom deze twee functies vaak door elkaar worden gehaald.

Er zijn echter specifieke punten die niet op het bordje van een recruiter verschijnen, maar die een intercedent wel voor zijn rekening neemt. Denk hierbij aan onder andere de volgende werkzaamheden:

  • Een intercedent is verantwoordelijk voor acquisitie, wat inhoudt dat ze zich bezighouden met het werven van potentiële opdrachtgevers en kandidaten.
  • Intercedenten onderhandelen en sluiten arbeidsovereenkomsten met opdrachtgevers en kandidaten.
  • Een intercedent handelt alle juridische en administratieve zaken rondom een arbeidsovereenkomst af. Altijd afgevraagd wie ervoor zorgt dat je salaris netjes wordt gestort (of wie je juist in zijn kraag moet vatten!)? Nu weet je het!
  • Intercedenten zijn de tussenpersoon tussen opdrachtgevers en/of uitzendkrachten. Zijn er klachten of problemen? Dit kun je met een gerust hart aan de intercedent overlaten.
  • Ze zorgen hierbij ook voor het relatiebeheer van opdrachtgevers en uitzendkrachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan loopbaanbegeleiding en functioneringsgesprekken.

Drukke baasjes!

Hoe word je recruiter of intercedent?

Het werven van goed personeel is een vak apart en het is daarom vrijwel ondenkbaar dat je zonder relevante opleiding een recruiter of intercedent wordt. Opleidingen om specifiek een recruiter of intercedent te worden zijn vrijwel niet te vinden, maar er zijn wel een aantal opleidingen die nauw aansluiting vinden bij het vak.

  • Human Resource Management (HRM)
  • Commerciële Economie
  • Bedrijfskunde (MER)
  • Sociale studies
  • Psychologie
  • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
  • Culturele en Maatschappelijke Vorming
  • Communicatie
  • Event Management

Nu zullen er misschien een aantal studies tussen staan waarbij je niet direct de link met recruitment zult leggen. Wat deze studies wel gemeen hebben, is dat mensenkennis en organisatorisch talent er als een rode draad doorheen lopen om te slagen in het betreffende vakgebied. Dat is dan ook direct de samenvattende kern om een goede recruiter of intercedent te worden. Je leert dit vak vooral in de praktijk. Hoe je als persoon in elkaar steekt zal voornamelijk bepalen hoe succesvol je gaat worden.

Heb je een hekel aan mensen te woord staan, terugkoppeling geven en luisteren? Dan zou je misschien beter kunnen overwegen om geen recruiter of intercedent te worden!

Recruitment is mensenwerk

Google heeft online nog weleens zijn twijfels of je niet gewoon een harteloze robot bent en test dit dan ook tot vervelends toe. Zou dit een voorbode zijn dat je werk als recruiter of intercedent in de toekomst door een robot kan worden overgenomen? Vooralsnog lijkt dit er niet op, omdat het persoonlijke aspect in recruitment simpelweg (nog) niet overgenomen kan worden door robots.

Banen blijven veranderen waardoor specifiek talent steeds waardevoller wordt. De strijd naar kandidaten is al ruime tijd hevig losgebarsten waardoor recruitment en HR erg belangrijk zijn binnen organisaties. Uiteraard gaat automatisering, onder andere door slimmere recruitmentsystemen en het steeds meer gebruiken van data, in de toekomst een prominentere rol spelen.

Voor zowel de rol als intercedent en recruiter (in dit geval geen verschil tussen beide vakgebieden, maar juist een overeenkomst) geldt dat empathie en inlevingsvermogen een zodanige rol speelt, dat deze in ieder geval nooit volledig door robots overgenomen kan worden.