header blog

Wereldwijde zzp-marktplaats Upwork aan beurs genoteerd

Upwork geïntroduceerd op Amerikaanse Nasdaq

De prijs van de aandelen van Upwork is direct met 40% gestegen op hun eerste dag op de Amerikaanse beurs. Upwork is een van de grootste marktplaatsen ter wereld, waar opdrachten worden uitgewisseld tussen zzp’ers en opdrachtgevers.

Stephane Kasriel, CEO van Upwork, vertelde dat het niet hun doel was om veel geld op te halen, maar dat ze zichzelf wilden laten zien aan de buitenwereld: “The goal here was not to raise a lot of money, it was to get out there and show ourselves as the largest global online marketplace for freelancers”.

Positief debuut

Tijdens hun debuut op de Nasdaq, stegen de aandelen naar maar liefst $23,49 per stuk. Een stuk hoger dan de beginprijs van $15. Vervolgens zakte het naar $21,05, waarmee zij tegen de middag dus 40% winst hadden gemaakt. Volgende Kasriel reageerden investeerders op de groei in de zzp-economie, omdat millennials een steeds groter deel van de arbeidsmarkt innemen.

Het nieuwe werken

Upwork is begonnen als bedrijf dat technici aan bedrijven koppelde, maar spreidt zich uit over steeds meer branches. Kasriel zegt dat Upwork de manier waarop mensen naar werk kijken wil veranderen. De werktijden van 9-5 op kantoren in grote steden lijken steeds minder logisch. Volgens Kasriel is deze manier van werken ook niet duurzaam. Het idee is om werk van locatie los te koppelen, waardoor mensen zelf kunnen kiezen waar en wanneer zij willen werken.

Beperkte toelating

Volgens Kasriel laat Upwork slechts 2 procent van de zzp’ers die het platform willen gebruiken toe. Hij geeft aan dat de toelating afhangt van het aantal opdrachten dat wordt aangeboden die passen bij de gegeven vaardigheden. Als zij te veel mensen toelaten, betekent dat dat er veel mensen op een bepaalde opdracht mikken, waardoor het tarief omlaag gaat. Dat zorgt ervoor dat juist de goede zzp’ers weggaan en dat is niet de bedoeling.

Door een openbaar bedrijf te worden, hoopt Uwork zijn impact te verhogen, zodat ze meer mensen betere economische mogelijkheden en daarmee zelfs een beter leven kunnen bieden.